Accumonit
Uitdaging
Precisiebewerking is een kritisch proces in de productie-industrie, met taken zoals CNC-frezen of 3D printen. De vereiste nauwkeurigheid vergt meer inspanningen en middelen, wat een uitdaging vormt voor bedrijven die vaak voor het dilemma staan om ofwel een hoge nauwkeurigheid te bereiken met een lage productiviteit, ofwel een hoge productiviteit na te streven met een hoog risico op uitval, vooral bij productie in kleine series.
In dit project (AccuMonit) onderzoeken we innovatieve oplossingen voor het bewaken van de werkstuknauwkeurigheid van CNC-machines en andere productietechnieken.
Project doelstellingen
Met ons onderzoek willen we zowel de bewaking van de nauwkeurigheid van een werkstuk tijdens het bewerken verbeteren, als de daaropvolgende nauwkeurige en automatische optische inspectie. Deze oplossing bestaat uit vier innovaties:
- Nieuw meetsysteem gebaseerd op een inertiemeeteenheid (IMU): Door de beperkte stijfheid van een CNC-machine zijn de posities die de encoders aangeven onvoldoende nauwkeurig voor hoognauwkeurige productie. Traagheidsmetingen in de buurt van de freeskop verbeteren de nauwkeurigheid van de schatting van de gereedschapspositie in realtime.
- We ontwikkelden een geïnstrumenteerde gereedschapshouder die de snijkrachten bij de gereedschapspunt kan schatten: Snijkracht is de sleutel tot het voorkomen van slijtage en buigen van het gereedschap. In combinatie met aanvullende virtuele sensoren kunnen we ook de geometrie van het werkstuk nauwkeurig schatten.
- Snelle 3D-scantechnologie voor werkstukinspectie dicht bij de machine: De snelheid en nauwkeurigheid van kwaliteitscontrole verbeteren met geautomatiseerde contactloze metingen van het hele werkstuk.
- Gegevensgestuurde (on)nauwkeurigheidsdecompositie: Algoritmen voor machinaal leren kunnen worden gebruikt om problemen met de bewerkingsnauwkeurigheid te helpen analyseren: hoofdoorzaken van onnauwkeurigheid opsporen en foutbijdragen ontkoppelen. De algoritmen leggen complexe dynamieken vast door de relatie uit de gegevens te leren die traditioneel moeilijk te modelleren zijn.
Onze doelgroep bestaat uit diverse bedrijven, zowel klein als groot, zoals machinefabrikanten en andere fabrikanten van machines.
Project partners
Dit project is een samenwerking tussen de volgende Europese onderzoeksinstellingen: