DWI 4 manufacturing

Digitale werkinstructies voor de Vlaamse maakindustrie.

DWI 4 Manufacturing heeft als doel bedrijven te informeren en adviseren in de uitrol van digitale werkinstructies (DWI) binnen hun productieomgeving. Door enerzijds in te zetten op het beter informeren van bedrijven over de verschillende DWI mogelijkheden, en anderzijds tools te ontwikkelen die de creatie en het beheer van digitale werkinstructies vereenvoudigen, willen we de voordelen van deze digitalisatie versterken. Bovendien staan onze experten in dit project ter beschikking om gepersonaliseerd advies te geven en antwoord te bieden op al uw vragen.

Wat bieden we aan?

Het invoeren van digitale werkinstructies verloopt in verschillende stappen: van het opstellen van vereisten en het uitzoeken van een geschikt platform, tot het starten van het pilootproject en het volledig uitrollen binnen uw bedrijf. Onze experten staan klaar om u van het nodige advies en begeleiding te voorzien in iedere fase van het traject.

Advies via 1-op-1 sessies

In een één op één gesprek met een expert, proberen we een antwoord te bieden op al uw vragen.

Workshops

Ervaar verschillende DWI mogelijkheden in onze testomgevingen, gaande van werkinstructies in AR/MR tot projecties op de werkvloer of draagbare instructies op tablets en smartphones.

Kennisdatabank

In onze kennisdatabank vind je meer informatie over tal van digitale werkinstructieplatformen. 

 

Over DWI 4 Manufacturing

Digitale werkinstructies als oplossing voor toenemende complexiteit

In Vlaanderen is er een grote groep KMO’s actief in de maakindustrie, waar een uitgebreide set van activiteiten plaatsvindt: al dan niet machinaal onderdelen produceren vertrekkende van ruwe materialen, onderdelen assembleren tot een afgewerkt product, tussentijdse kwaliteitscontroles, logistieke processen, enz. Deze activiteiten afzonderlijk zijn ook terug te vinden in andere sectoren, dus is er een spillover mogelijk naar bijvoorbeeld de agrovoedingsindustrie, de procesindustrie en de biotechnologie.  De productieprocessen die deze bedrijven gebruiken bestaan uit meerdere stappen met complexe handelingen, die uitgevoerd dienen te worden door goed opgeleide en ervaren operatoren om de vereiste kwaliteit te behalen.

Verder worden een aantal van hen geconfronteerd met massacustomisatie, waarbij kleinere batches en meer variatie gevraagd wordt. Digitale werkinstructies (DWI) bieden een oplossing om met al die complexiteit om te gaan en de operator te ondersteunen om zijn werk goed te kunnen uitvoeren.

Onze rol?

Onze rol is om als onafhankelijke partij de verschillende digitale werkinstructiesystemen in kaart te brengen en bedrijven en organisaties in Vlaanderen te helpen in hun zoektocht naar de meest geschikte oplossing voor hun werksituatie. Zo bekijken we de voor- en nadelen van verschillende platformen en soorten ondersteuning en onderzoeken we hoe we de creatie en het beheer van werkinstructies zo eenvoudig en efficiënt mogelijk kunnen maken. Alle informatie die we verzamelen, is terug te vinden in onze online kennisdatabank, die u op de Wiki-pagina terugvindt.

Flanders Make, ISyE en EDM hebben vanuit hun vele onderzoeksprojecten heel wat ervaring omtrent dit onderwerp en bieden deze kennis is dit project aan, zodat bedrijven en organisaties sneller stappen kunnen zetten richting digitale fabriek.

Meer informatie

Wil je graag meer weten over digitale werkinstructies en de mogelijke oplossingen voor jouw bedrijf? Contacteer ons dan snel.

Project partners

Dit project is een samenwerking tussen Flanders Make, FlandersMake@UHasselt en FlandersMake@UGent met de steun van VLAIO.
Flanders Make
VLAIO