AI-begeleide operatoren
AI-begeleide operatoren
Om te beantwoorden aan de vraag naar individueel aangepaste producten is er een nood aan herconfigureerbare productiesystemen waarbij mensen en robots nauw samenwerken. Voor een dergelijke hybride werkcel hebben operatoren nood aan individuele ondersteuning bij het uitvoeren van de assemblagetaak om om te gaan met de verhoogde productvariabiliteit en -complexiteit. Digitale werkinstructies en collaboratieve robots kunnen hierbij een oplossing bieden. Een mooi voorbeeld waarbij artificiële intelligentie wordt ingeschakeld om spraak te analyseren en een collaboratief systeem interactiever te maken kan in onderstaande video gevonden worden.
Dergelijke systemen hangen sterk af van visuele informatie, waarbij de werkplek meestal van bovenaf waargenomen wordt via 2D of 3D visiesystemen. Verschillende technieken kunnen daarna toegepast worden:
- Ad-hoc algoritmes voor het waarnemen van objecten in voorgedefinieerde locaties
- Het herkennen van objecten en het bepalen van hun positie en oriëntatie vanuit videobeelden
- Het bepalen van de toestand van de werkomgeving en het te bouwen product in een 3-dimensionele voorstelling zoals een puntenwolk, en overeenkomsten of afwijkingen met voorgedefinieerde 3D modellen bepalen.
Heel wat van deze technieken zijn ook relevant voor dit Coock project, en de project-secties rond metrologie en artificiële intelligentie zullen dergelijke technieken verder illustreren.