Onderzoek
Ons onderzoek
Ons onderzoek dient één algemeen doel: het ondersteunen van product- en procesinnovatie binnen de Vlaamse industrie. Daarom doen we industrieel gedreven, precompetitief technologisch onderzoek naar de voertuigen, machines en fabrieken van morgen. Zo stimuleren we de digitale transformatie van onze bedrijven - groot en klein.
In eerste instantie leidt dit onderzoek tot concrete toepassingen voor bedrijven (innovatieleiders) die deelnemen aan het onderzoeksproject. Vervolgens delen we de resultaten ook met de rest van de industrie, zodat ook innovatievolgers de overstap naar Industry 4.0 kunnen maken.
Zo versterkt ons onderzoek de concurrentiekracht van de hele industrie.
Types onderzoek
Binnen Flanders Make voeren we verschillende types onderzoek. Wil je meer weten over ICON, SBO, COOCK of TETRA onderzoek?
Vier competentiedomeinen voor een succesvolle digitale transformatie
De expertise van Flanders Make richt zich op vier domeinen. In elk ervan spelen modellering en virtualisering een belangrijke rol. Deze vier domeinen zijn vertaald naar competentieclusters waarin bedrijven, andere onderzoeksinstellingen en kenniscentra samenwerken. Aan elk van deze competentieclusters zijn een aantal core labo's toegewezen die concrete onderzoeksprojecten uitvoeren.
Decision & Control
Massaproductie maakt plaats voor productie op maat.
Productieomgevingen moeten in staat zijn om zeer modulair te produceren, tegen de laagst mogelijke operationele kosten en zonder enige machinestilstand.
Klanten verwachten zero-defecte producten en totale flexibiliteit. Bovendien worden systemen steeds autonomer. Voorbeelden hiervan zijn fruitplukrobots, autonome voertuigen in de logistiek, onbemande patrouilleboten en vele andere.
Sensoren spelen op deze gebieden een grote rol. Het houdt echter niet op met meten. Gegevens moeten worden geïnterpreteerd en toegepast in robuuste, zelflerende meet- en kennisinstrumenten om mechatronische systemen te verbeteren. Kunstmatige intelligentie speelt op deze gebieden een grote rol. Alleen zo kunnen we intelligente producten en zeer effectieve productieomgevingen ontwikkelen - slimme producten en slimme fabrieken die kenmerkend zijn voor Industry 4.0 - die nodig zijn om competitief te blijven in Vlaanderen.
Design & Optimisation
De vraag naar productie op maat neemt dramatisch toe en het op de markt brengen van één product is niet langer voldoende. Met behulp van modelgebaseerde ontwerpmethoden en ondersteunende software helpen wij ontwikkelaars het steeds complexere ontwerpproces te verbeteren. Er wordt vanaf het begin een hele productfamilie verwacht. Dit is alleen mogelijk als het ontwerpproces vanaf de eerste fase op elkaar is afgestemd. Immers, hoe verder je in het ontwerpproces zit, hoe duurder en tijdrovender het is om eventuele wijzigingen door te voeren.
Specifieke tools geven ontwerpers vrijwel direct inzicht in de verschillende mogelijke concepten en optimale ontwerpkeuzes. Ook bieden we ondersteuning voor productieomgevingen, waarbij we rekening houden met de impact van de productie op het ontwerp.
Flexible assembly
Wij ondersteunen bedrijven bij hun digitale transformatie tot 'fabrieken voor de toekomst'. Dit doen we om te voldoen aan de toenemende vraag naar kwalitatief hoogwaardige, gepersonaliseerde producten tegen de kostprijs van massaproductie. Hierbij houden we rekening met de hoge loonkosten en de vergrijzing van de bevolking in West-Europa. Daarnaast richten we ons op het laten samenwerken van slimme machines en mensen. Om dit te bereiken, doen we onderzoek naar flexibele assemblage-eenheden die meerdere productvariaties aankunnen.
Mensen zullen een sleutelrol blijven spelen in de moderne productieomgeving. Wel zullen ze ondersteuning krijgen van robots voor specifieke taken. Deze interactie is een must voor elke fabriek die morgen wil overleven en ervoor wil zorgen dat het werk beheersbaar blijft.
Motion products
Veel bedrijven in Vlaanderen werken rond producten met een bewegingscomponent zoals voertuigen en machines. Binnen deze cluster focussen we op het ontwikkelen van nieuwe 'toekomstbestendige' producten. Producten die slim zijn, zich automatisch aanpassen aan de omgeving om optimale prestaties te leveren en gebruik maken van digitale, Industry 4.0 technologie.
De focus ligt op de architectuur en de validatie van systemen, evenals de combinatie van autonomie en automatisering voor professionele toepassingen. Voor bedrijven leidt dit tot verbeterde, beter presterende producten die langer meegaan en een betere kwaliteit leveren.