Demonstraties van digitale werkinstructies op het Flanders Make symposium

Demonstraties van digitale werkinstructies op het Flanders Make symposium

Graag willen we de demo’s ‘Converter for digital work instructions’ en ‘Adaptive ergonomics work instructions’ in de kijker zetten. Deze demo's kon je tijdens ons jaarlijkse Symposium ook al ontdekken in de Brabanthal te Leuven op 25 oktober. 

Creëren van digitale werkinstructies (DWI’s)

DWI converter workflow

Het maken van digitale werkinstructies is een tijdrovende taak waardoor het op grote schaal implementeren ervan binnen een onderneming moeilijk is. Daarnaast zijn instructies geprogrammeerd in een platform-specifiek formaat en daardoor sterk afhankelijk van het gekozen platform. Toch beschikken de meeste bedrijven over een grote bron aan informatie in de vorm van bestaande procedures, instructies of checklists. Bovendien zijn deze meestal ook voldoende gestructureerd om ze op een automatische manier te converteren naar digitale werkinstructies. Om dit mogelijk te maken hebben we een generiek model voor werkinstructies ontwikkeld dat gecollecteerde data (bv. Powerpoint, Word of Excel) onmiddelijk kan converteren naar een bestaand commercieel platform.

Door het automatisch ontleden van semi-gestructureerde document-types in een uniform formaat (ISA95), verminderen we de opstartkosten en maken de communicatie tussen verschillende DWI’s op verschillende platformen mogelijk. Op deze manier, kunnen we tot 90% sneller DWI’s creëren.

Tijdens de demo kan je zien hoe je:

  • Verschillende invoerdocumenten kiest voor dezelfde assemblageprocedure zoals Excel, Powerpoint, foto’s, video’s etc.
  • Een uitvoerformaat kiest om instructies te tonen zoals Proceedix, Arkite, Azumuta etc.

Vervolgens zal de conversie starten en de manier hoe informatie is opgenomen uit verschillende bronnen in het gestandardiseerde ISA-95 formaat markeren.

Adaptieve ergonomische werkinstructies

Zware en repetitieve taken kunnen tot blessures of verwondingen leiden bij operatoren. Een correcte ergonomische manier van werken kan dit voorkomen. Daarom hebben we nood aan technologie ter ondersteuning van de operator die instructies aanlevert om op een ergonomische manier te werken.

Tijdens de demo kan je nieuw ontwikkelde digitale werkinstructies vinden die in real-time toezicht houden op de houding van de operatoren en hen de juiste ergonomische informatie bezorgt. Daarnaast is het systeem ook in staat om zich aan te passen aan de inhoud van de werkinstructies om zo potentiële risico’s te detecteren. Tijdens het gebruik van deze DWI in een manueel assemblageproces zullen operatoren over het algemeen een vermindering ervaren van de berekende REBA-score (Rapid Entire Body Assessment). 

Meer informatie?

Wil je graag meer weten over deze demo's of de mogelijkheden van DWI's voor je bedrijf? Contacteer ons dan snel.

Diana Espinosa, Project Manager

Diana is project manager bij Flanders Make sinds 2019. 

More about