Beeldverwerking via AI aan hoge snelheid voor 3D printen van metaal

Beeldverwerking via AI aan hoge snelheid voor 3D printen van metaal

Het 3D printen van objecten laat toe complexe designs op een computer te ontwikkelen en daarna te produceren zonder veel rekening te moeten houden met de beperkingen van traditionele productiemethodes. Ook stelt het ons in staat snel prototypes te produceren, objecten te printen waarvan er maar één stuk nodig is (bijvoorbeeld op maat gemaakte medische implantaten), of complexe structuren te produceren die via conventionele productiemethodes onmogelijk zijn. Denk hierbij aan massieve structuren met complexe interne kanalen (bv. motorblok of elementen met ingebouwde koeling of ventilatie), geoptimaliseerde onderdelen (bv. lichte maar sterke ruimtevaart-onderdelen met complexe vorm), of complexe 3D vormen die moeilijk te produceren zijn (bv. turbinebladen, impellers van pompen, gaas-vormige structuren, …).

3D printen van metalen voorwerpen is mogelijk via verschillende technieken. Een populaire methode is poederbed-fusie via selectief smelten met een laser waarbij een object laagje per laagje wordt opgebouwd:

  • Een dun laagje metaalpoeder wordt op het bouwplatform of het object in aanbouw gedeponeerd
  • Het relevante laagje wordt gesmolten via een laser, en het object verhoogt met 1 laag
  • Het bouwplatform daalt 1 laag, nieuw poeder wordt gedeponeerd en het proces herhaalt zich

Dit type van metaal-3D printen kan gebeuren in verschillende legeringen (roestvrij staal, titanium, Kobalt-Chroom legeringen, …), met uiteenlopende toepassingen in luchtvaart, machineproductie, of de medische industrie. Door de hoge kwaliteitseisen is echter een grondige kwaliteitscontrole van de geproduceerde objecten noodzakelijk. Een alternatief is tijdens de productie zelf het smeltproces te monitoren en zo eventuele fouten of problemen reeds bij productie te onderscheppen en eventueel corrigeren of bijsturen.

Meer informatie?

Wil je graag meer weten over deze technologie of de ontwikkelingen van Flanders Make? Neem dan snel contact met ons op.

Project partners

Dit onderzoek werd mogelijk gemaakt door het Vlaams AI onderzoeksprogramma.