AI en Digitale Werkinstructies

Artificiële Intelligentie (AI) verovert onze maatschappij in snel tempo. Maar wist je dat AI ook een cruciale rol speelt bij het aanbieden van digitale werkinstructies? FlandersMake@UHasselt onderzoekt hoe AI-technieken kunnen bijdragen aan efficiënte en effectieve instructies voor operators.

Het AI-puzzelstukje: Training Data

Om een AI-model te trainen, hebben we enorme hoeveelheden voorbeelddata nodig. Denk aan afbeeldingen met annotaties over de objecten erin. Handmatig annoteren is tijdrovend en kostbaar. Maar er is een slimme oplossing: het genereren van beelden met bestaande rendermethodes, zoals die in game-engines. Het enige probleem? We hebben getextureerde 3D-modellen van alle objecten nodig. En de gerenderde data is vaak niet helemaal realistisch, iets waar AI-modellen gevoelig voor zijn.

Novel View Synthesis: Een Creatieve Oplossing

Hier komt novel view synthesis om de hoek kijken. We creëren een model op basis van korte video’s van een object, waarmee we dat object realistisch vanuit elke hoek kunnen renderen. Vervolgens isoleren we het voorgrondobject uit de hele scène en plaatsen het in talloze achtergronden. Zo genereren we kostenefficiënte, hoogwaardige trainingsdata voor computer vision-modellen.

AI in DWI

Slimme Werkinstructies

De overvloed aan nieuwe afbeeldingen biedt geweldige mogelijkheden. Tijdens assemblagetaken kunnen objecten en gereedschappen nu nauwkeurig worden herkend. Een systeem voor digitale werkinstructies kan op maat gemaakte instructies en feedback geven aan operators, waardoor de efficiëntie en precisie toenemen.

Meer weten?

Wil je graag meer informatie over de rol van AI in digitale werkinstructies? Laat het ons weten!