Startgids voor de meest efficiënte conditiebewakingsoplossing

Inleiding

De toepassing van predictief onderhoud kan de onderhoudskosten aanzienlijk verlagen wanneer het correct wordt toegepast. Het identificeren van de precieze onderdelen van een machine of productielijn die met sensoren moeten worden uitgerust om de toestand van de machine te monitoren, kan echter omslachtig zijn, en de juiste selectie van de vereiste sensoren kan nog complexer zijn. Daarom werkt Flanders Make aan een startgids om bedrijven te ondersteunen in hun zoektocht naar digitalisering en implementatie van conditiebewakingssystemen. Deze startgids zal gericht zijn op conditiebewakingssystemen (hardware en software) voor roterende machines die gebruikt worden in de productie-industrie.

Efficiënte conditie monitoring

De juiste keuze van sensoren, acquisitiehardware, gegevensverwerkingsalgoritmen, gegevensopslag en visualisatie dragen bij tot het succes van een efficiënt conditiebewakingssysteem. Flanders Make is daarom bezig met de ontwikkeling van een startgids die bedrijven kan begeleiden naar de juiste conditiebewakingsoplossing voor een bepaald onderhoudsprobleem, beginnend bij de kritische componenten die bewaakt moeten worden en eindigend met het voorstellen van het meest efficiënte type sensor.  

Stappen in het geleide proces: 

  • Identificeren van kritische component van de roterende machine  (ondersteund door ervaring of een kosten-batenanalyse) 
  • Identificatie van het type probleem met dit specifieke onderdeel, tijdens bedrijf, of ontdekt tijdens onderhoud of na demontage 
  • Keuze van het juiste type senor 
  • Opstellen van eisenlijst die aan systeem of dienstverlener moet worden geleverd

Uitdagingen

Het is onmogelijk de startgids zo te ontwikkelen dat de voorgestelde sensor absoluut de enige en meest efficiënte oplossing is. De toepassing van sensoren in industriële gevallen zal specifieke randvoorwaarden en beperkingen hebben, en daarom is de laatste stap in de startgids te proberen deze randvoorwaarden en overeenkomstige eisen voor het bewakingssysteem vast te stellen. In deze laatste fase proberen we de volgende vragen te beantwoorden: 

  • Is er een commercieel beschikbare oplossing beschikbaar? 
  • Welke informatie kan het best worden gedeeld met een potentiële leverancier om een optimale oplossing te bieden? 
  • Draait de machine onder wisselende bedrijfsomstandigheden, wat de diagnose bemoeilijkt? 
  • Zijn de optimale montageposities moeilijk te bereiken? 
  • Zijn er andere moeilijkheden voor het specifieke geval? 

Als de startgids geen duidelijk antwoord geeft of als deze vragen vragen vragen oproepen over de haalbaarheid van een bewakingsoplossing, kan een meer diepgaande studie nodig zijn, waarbij Flanders Make kan helpen: 

  • Een theoretische haalbaarheidsanalyse 
  • Het gebruik van de project demonstrator om gegevens te verzamelen voor een proof of concept

Demonstrator

Om bedrijven te ondersteunen bij hun complexe monitoringproblemen, ontwikkelt Flanders Make ook een specifiek data-acquisitiesysteem met een gebruiksvriendelijk dashboard. Deze projectdemonstrator zal gebruikt worden om mogelijke monitoringoplossingen voor verschillende sensoren, dataverwerkingstechnologieën en visualisatiemogelijkheden te demonstreren. Deze demonstrator kan worden toegepast in haalbaarheidsstudies voordat bedrijven hun eigen conditiebewakingssysteem kopen, of conditiebewakingsdienst van een leverancier. Wanneer complexere problemen aan het licht komen, kan dit data-acquisitiesysteem worden gebruikt om gegevens te verzamelen, die kunnen worden gebruikt voor de ontwikkeling van case-specifieke data-analysetechnieken en conditiebewakingsalgoritmen.

Meer informatie

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op.